Eva IJsveld

Als kostuumhistorica is Textiel en Kostuumgeschiedenis mijn vakgebied en mijn passie. Ik geef lezingen, lessen en workshops en maak reconstructies van historische kostuums en mandenwerk.  Als ZZP-er werk ik opdrachtmatig voor internationale kunst-cultuur- en onderwijsinstellingen aan uiteenlopende projecten en ben ik regelmatig op historische evenementen te vinden. Ik heb een voorliefde voor de prehistorie en het werken met natuurlijke materialen zoals grassen, boombasten of brandnetel. 

Het reconstrueren van gebruiksvoorwerpen en textiel in prehistorische textieltechnieken zijn hierdoor mijn specialisatie geworden. Naast mijn werkgebied wat een duidelijke link heeft met textiel, geschiedenis en archeologie zet ik me organisatorisch en uitvoerend in voor kunst- en cultuureducatie in Alphen aan den Rijn voor basis- en voortgezet onderwijs. Op deze website lees je meer over mij, mijn werk en mijn bezigheden.

Opleiding en bezigheden

Mijn eerste kennismaking met kostuumgeschiedenis was op de MTS mode & Kleding in  Utrecht,1991. Aan de Hogeschool voor de kunsten in Amsterdam deed ik de opleiding textiele vormgeving. Na deze opleiding ben ik in de voetsporen getreden van mijn oud docente textielgeschiedenis, Ansje van Dijk. In de jaren 90 nam ik haar lessen over in het vak textiel en kostuumgeschiedenis aan AHK beeldende vorming en de keuzevakken. 

Aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam werd ik in 2012 :                   
- docent textiel- en kostuum geschiedenis                                                                   
- beheerder van de mondiale textiel en kostuumcollectie.                                     

In mijn vakgebied geef ik thematische lezingen en lessen bij diverse, kunst-cultuur- of erfgoedinstellingen. Ik krijg allerlei leuke opdrachten van verschillende internationale musea en evenementen zoals het maken van reconstructies van historisch kostuum of mandenwerk, het meewerken aan tentoonstellingen en het geven van advies.                                     

Vanaf de start ben ik al betrokken bij Archeon en nog steeds ben achter de schermen regelmatig werkzaam aan trainingen, inrichting van de locaties, educatie en informatie. Op internationale historische evenementen geef ik demonstraties, workshops of maak ik muziek samen met Rijk Schipper, www.deflierefluiter.eu. 

In Alphen aan den Rijn en omgeving zet ik me uitvoerend en organisatorisch in voor kunst en cultuur educatie, uitvoerend en organisatorisch.